Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Köszöntő

Tisztelt Kollégák, Kedves Résztvevők!

Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének és Doktori Iskolájának nevében köszöntöm Önöket. Nagy megtiszteltetés az számunkra, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett tudományos konferenciának Intézményünk adhat otthont. Külön örömöt jelent számunkra, hogy ilyen nagy számban jelentkeztek felhívásunkra.

Úgy látjuk, hogy a szervezés során megfogalmazott célunk – a jelenkor-történeti kutatás és a társadalomtudományok legjobb hazai műhelyeinek és a fiatal kutatóknak bevonása a közös gondolkodásba – alapvetően megvalósult. A konferencia valójában a huszadik század második felének magyar történelmi eseményeivel foglakozó kollégák valóságos seregszemléje lett. A panelekbe szervezett előadások az 1945 és 1990 közötti időszak tágabb keretében értelmezik 1956-ot. A tudományos megközelítési módok, vizsgálati módszerek rendkívül szerteágazóak. A konferencia tehát egyrészt mérleget készítve mutatja be a történelemtudomány és egyéb tudományterületek eddigi eredményeit, másrészt iránymutató, problémafelvető jellegével meghatározhatja az elkövetkező évek kutatási irányait. Különösen igaz ez a fiatal kutatók esetében, akik szép számban adták be jelentkezésüket. Számukra (is) remélem meghatározó tudományos élménnyé válik az Egerben töltött három nap.

Kiemelt köszönet illeti a szervezők munkáját, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a rendezvény.

A konferencia minden résztvevőjének eredményes tanácskozást kívánok. Az előadásokat követő vita, a tudományos diskurzus segítségével pontosítsák a forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos tudásunkat, vizsgálják meg az egymástól eltérő nézőpontok, értékelések relevanciáját.

Mindezeken túl kívánom Önöknek, hogy érezzék kellemesen magukat Egerben, ismerkedjenek meg a város és Egyetemünk nyújtotta kulturális és gasztronómiai értékekkel.

Dr. Pap József
intézetigazgató
Történelemtudományi Intézet
Eszterházy Károly Egyetem

 


< Vissza